Cibulková históriu neprepíše, vo finále Na Li nezdolala

25.01.2014 Celý región

Melbourne 25. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo finále dvojhry žien na grandslamovom turnaji Australian Open. Ako nasadená dvadsiatka prehrala so štvorkou "pavúka" Číňankou Na Li za 97 minút v dvoch setoch 6:7 (3) a 0:6. Tridsaťjedenročná rodáčka z Wuhanu premenila tretí finálový pokus v Melbourne vo vytúžený titul a získala druhú cennú trofej z podujatí veľkej štvorky, v roku 2011 triumfovala na antukovom Roland Garros v Paríži.

Cibulková napriek prehre s Na Li dosiahla na Australian Open životný úspech a stala sa historicky prvou slovenskou singlovou grandslamovou finalistkou. Medzi mužmi si zo Slovákov grandslamové finále zahral iba Miloslav Mečíŕ. Za éry bývalého Česko-Slovenska bojoval v roku 1986 o titul na US Open a v roku 1989 v Melbourne, v oboch prípadoch však podľahol Ivanovi Lendlovi. Cibulková na ceste do finále vyradila dve grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú, v semifinále zmietla z kurtu Poľku Agnieszku Radwaňskú, proti skúsenej Na Li však ani v piatom vzájomnom zápase nenašla recept. Z Melbourne si odnáša prémiu 1,325 milióna austrálskych dolárov a 1300 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by sa mala posunúť na 13. miesto.

Úvod finálového zápasu poznačila nervozita. Cibulková po dvojchybe hneď v úvodnom geme stratila vlastné podanie a Na Li sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Číňanka predviedla niekoľko excelentných bekhendových longlajnov, hrala agresívnejšie ako slovenská jednotka. V ďalších minútach však svetová štvorka začala kopiť nevynútené chyby najmä z forhendu, čo bola voda na mlyn Cibulkovej, ktorá vyrovnala na 3:3. Za stavu 5:5 Na Li po druhý raz v zápase prelomila súperkino podanie a išla servovať na víťazstvo v sete. Cibulková v dvanástom geme odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk, v ňom však dominovala Na Li. Číňanka si po sérii winnerov vybudovala náskok 5:1 a za stavu 6:3 premenila po 70 minútach v poradí druhý setbal. V druhom dejstve Na Li úplne ovládla centrálny dvorec v aréne Roda Lavera a Cibulkovej uštedrila "kanára". Za stavu 5:0 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.

ženy - dvojhra - finále:
Na Li (4-Čína) - Dominika CIBULKOVÁ (20-SR) 7:6 (3), 6:0
 

Vyberte región